Новости

Одржана презентација КACEФ-а и сусрет и дружење алумниста Економског факултета и представника привредног сектора

13.02.2019. 12:01

Матеа Златковић
Одржана презентација КACEФ-а и сусрет и дружење алумниста Економског факултета и представника привредног сектора

Каријерни и алумни центар Економског факултета Универзитета у Бањој Луци је основан захваљујући сарадњи Америчке амбасаде и Економског факултета Универзитета у Бањој Луци у оквиру пројекта „A Step Forward to Youth Employability“ чије активности су реализоване током 2017/2018. академске године. У склопу обиљежавања дана Економског факултета у Бањој Луци 07.02.2019. године одржана је презентација КАЦЕФ веб портала и организован велики сусрет и дружење око 200 представника привреде и дипломираних студената, магистара и доктора економских наука који су завршили студије на Економском факултету Универзитета у Бањој Луци. Чланови Каријерног и алумни центра могу бити сви студенти завршне године као и свршени студенти I, II и III циклуса студија Економског факултета Универзитета у Бањој Луци и потребно је само да се региструју на веб порталу: https://kacef.ef.unibl.org/

Декан Економског факултета Универзитета у Бањалуци проф. др Станко Станић изразио је очекивање да ће Каријерни и алумни центар, основан при Економском факултету, бити у функцији развоја ове високошколске установе. Проф. др Станић је изјавио да је овај центар развио веб-портал који омогућава послодавцима да прегледају биографије студената и дипломаца овог факултета, као и да објављују конкурсе за посао те да је закључно са јучерашњим даном на овом факултету диломирала 6.024 студента са првог, другог и трећег циклуса студија. Он је изразио очекивање да ће од овог броја најмање 2.500 свршених студената пристати да буду чланови Каријерног и алумни центра.

Професор на Eкономском факултету и предсједник Центра проф. др Миленко Крајишник рекао је новинарима да је основни циљ Каријерног и алумни центра да гради и развија везе између факултета и привредне заједнице, те између факултета и свршених студената овог факултета како би унапређивали привредни и научно-наставни процес, те привреде и научних установа.

Основни разлог за оснивање КАЦЕФ-а и његовог веб портала је успостављање одрживих и континуираних односа између академске и привредне заједнице те остваривање обостране користи која се огледа у додатном оспособљавању и усавршавању знања студената, истраживача и наставног особља те пружању прилика за стицање радног искуства и брзом и једноставном проналаску изузетно квалитетне радне снаге од стране актера привредне заједнице. С тим у вези кроз програм обавезних пракси у академској 2017/18. години прошла су 74 студента четврте године, и потписан је уговор о сарадњи са 38 предузећа, а у 2019. години, праксу ће имати 92 студента, а сарадња је успостављена са 44 предузећа. Сходно томе, КАЦЕФ је већ представљен привредницима општина Прњавор, Градишке, Козарске Дубице и града Добоја, док ће у наредном периоду бити представљен и привредницима општине Дервенте и града Приједора с циљем да се што више увећа база привредника који су заинтересовани да пруже прилику за праксу студентима четврте године.

  Такође један од циљева је и умрежавања и размјена идеја и искуства самих алумниста те покушај да се успоставе и обнове везе са нашим бившим студентима који су сада већ на одрeђеним позицијама у привреди и јавном сектору а у циљу доприноса развоју привреде Републике Српске. 


{}
{}
{}
{}
{}
{}
{}
{}